Apple homepod wordt slimme hygrometer + thermostaat

Apple Homepod wordt slimme hygrometer + thermostaat

Dat Apple ineens met een nieuwe generatie Homepod kwam was al een verrassing op zich, maar voor mij was dit nog niet het meest belangrijke nieuws. Ik vond het interessanter om te lezen dat de Homepod Mini ingebouwde sensoren heeft om de temperatuur en luchtvochtigheid te meten.

Volgens het laatste nieuws worden deze sensoren met de volgende iOS update geactiveerd en vanaf dat moment is jouw Apple Homepod dus een slimme hygrometer en thermostaat!

Bedien je thuisklimaat met Apple Homekit

Het grootste voordeel van deze sensoren is natuurlijk de smart home mogelijkheden die het biedt om jouw binnenklimaat te beheren. Via de Apple Home app kun je voortaan instellen dat je luchtbevochtiger aan gaat als de luchtvochtigheid te laag is, of uit als deze te hoog wordt.

Of dat je rolluiken, airco of verwarming aan gaat op basis van de temperatuur in huis en natuurlijk weer uit als de ingestelde temperatuur bereikt is.

Om van deze smart home functies gebruik te maken heb je niet eens een slimme luchtbevochtiger nodig, je kunt ook gebruikmaken van slimme stekkers die werken met Apple Homekit. Hiermee stel je eenvoudig in of een apparaat wel of geen gebruik mag maken van stroom.

Heb je geen smart home, dan kun je op basis van de informatie die jouw Homepod je geeft natuurlijk ook gewoon zien hoe je binnenklimaat ervoor staat en daar zelf actie op ondernemen.

Welke Homepod werkt als hygrometer + thermostaat?

Het beste nieuws dat ik je nu kan geven is dat je zowel de Homepod Mini als de nieuwe Homepod 2e generatie kan gebruiken als hygrometer en thermostaat. Je hoeft dus, als uitzondering bij Apple, niet voor de duurste uitvoering te kiezen en als je een Homepod mini in huis hebt dan hoef je ook geen nieuw apparaat aan te schaffen.

De Homepod Mini is met een prijs van 109 euro ook een stuk goedkoper dan de nieuwe Homepod die 349 euro gaat kosten. Daarmee wordt het ook een stuk aantrekkelijker om meerdere Homepod mini’s in huis te halen en zo de luchtvochtigheid of temperatuur in meerdere kamers te kunnen meten.

De kanttekening bij de sensoren van je Apple Homepod

Apple plaatst zelf wel een kanttekening bij de informatie die je kunt aflezen van de sensoren in je Homepod. In de documentatie staat dat de betrouwbaarheid afneemt als je Homepod langere tijd, of op hoog volume, muziek heeft afgespeeld. Het lijkt er dus op dat de sensoren beïnvloed worden door de ingebouwde speakers.

Ik heb er zelf vertrouwen in dat dit met een toekomstige software update opgelost wordt, zodra Apple genoeg data heeft kunnen verzamelen om via AI te compenseren voor de invloed van de speakers.

Wil je geen Apple Homepod in huis halen, maar wel je binnenklimaat via Apple Homekit kunnen beheren? Dan is de Eve Room een goed alternatief, dit kleine apparaatje meet niet alleen de temperatuur en de luchtvochtigheid, maar ook de luchtkwaliteit in huis. In tegenstelling tot de Homepod is de Eve Room draadloos en kun je deze dus overal neerzetten.

De prijs is wel een nadeel, de Eve Room kost zo’n 99 euro en voor