geld besparen met een luchtbevochtiger

Geld besparen met een luchtbevochtiger

Zodra het buiten kouder wordt gaat binnen al snel de verwarming aan, je hoeft tenslotte niet in te kou te zitten als buiten de mussen van het dak vriezen. Maar terwijl de verwarming brandt wordt de lucht langzaam droger en dit is niet alleen slecht voor houten meubelen en jouw eigen gezondheid, maar ook slecht voor je energierekening.

Een gezonde luchtvochtigheid in huis voorkomt in de winter niet alleen dat je zelf ziek wordt, maar bespaart je ook nog een hoop energie. Hoe dat zit? Dat lees je hieronder.

Geld besparen met een luchtbevochtiger

Klaag je in de zomer weleens dat het extra warm aanvoelt omdat de lucht buiten zo vochtig is? Dat is precies het effect dat je in de winter kunt gebruiken om te besparen op je energierekening.

Hoe hoger de luchtvochtigheid, hoe warmer een omgeving aanvoelt. Met een buitentemperatuur van 32 graden en luchtvochtigheid van 64% is de gevoelstemperatuur direct 4 graden hoger. In de zomer gaat dit vanzelf, en is het vaak iets waar je niet op zit te wachten, maar in de winter moet je de natuur een handje helpen.

Niet alleen daalt de luchtvochtigheid van de buitenlucht op koude dagen, maar ook het aanzetten van de verwarming zorgt ervoor dat de lucht in huis droger wordt. En hoe droger de lucht, hoe langer je radiatoren aan moeten staan om het in huis een beetje aangenaam warm te maken. Hiermee ontstaat een vicieuze cirkel waarbij droge lucht onaangenaam kil aanvoelt en de verwarming de lucht nog verder uitdroogt.

Door samen met de verwarming ook je luchtbevochtiger aan te zetten is dit probleem eenvoudig op te lossen. Door je relatieve luchtvochtigheid tussen de 40% en 60% te houden voelt de temperatuur in huis direct een stuk aangenamer, waardoor je het minder snel koud hebt. En het bijkomende voordeel is dat vochtige lucht gemakkelijker te verwarmen is, je hoeft dus minder lang de verwarming aan te houden voor het in huis aangenaam voelt.

Als je dan gaat rekenen dat elke graad lager op de thermostaat zo’n 400 euro per jaar bespaart. Dan is het dus duidelijk dat je flink kunt besparen met het in huis halen van de beste luchtbevochtiger.

De luchtvochtigheid verhogen zonder luchtbevochtiger

Naast het in huis halen van een luchtbevochtiger is er ook nog een andere manier om geld te besparen, dubbel geld te besparen zelfs! Hang je was komende winter op een droogrek in plaats van de wasdroger te gebruiken. Hiermee verhoog je tijdelijk de luchtvochtigheid in huis, wat dus geld oplevert, en bespaar je ook nog energie doordat je droger uit kan blijven.

Dat is nog eens een win-win!

Besparing vs het verbruik van je luchtbevochtiger

Een luchtbevochtiger verbruikt natuurlijk stroom, en in de meeste gevallen is dit niet gratis. Een gemiddelde luchtbevochtiger heeft een verbruik van 25w en kost met de huidige elektriciteitsprijzen zo’n 100 euro aan verbruik per jaar. (Een stoombevochtiger verbruikt meer omdat het water verwarmd moet worden.)

Als het gebruik van een luchtbevochtiger betekent dat je de verwarming 1 graad lager zet dan is de besparing op jaarbasis al snel 400 euro of meer. Tel hier bij op dat een hogere luchtvochtigheid er ook voor zorgt dat je minder snel en minder lang de verwarming aan hebt en de besparing loopt nog veel verder op.

Zelfs met het extra stroomverbruik van je luchtbevochtiger bespaar je dus nog steeds een enorm bedrag op je energierekening.