Wat is de beste plek voor een luchtbevochtiger?

Wat is de beste plek voor een luchtbevochtiger?

Niemand wil een luchtbevochtiger op een voetstuk midden in de kamer plaatsen, maar je wil wel het maximale effect uit je luchtbevochtiger halen.

Wat is de beste plek voor een luchtbevochtiger en waar moet je deze vooral niet plaatsen?

Je leest het hieronder!

Wat is de beste plek voor een luchtbevochtiger?

De beste plek voor een luchtbevochtiger is zo centraal mogelijk in de ruimte, met voldoende ruimte om de vochtige lucht goed te kunnen verspreiden.

Plaats de luchtbevochtiger minstens 20cm van de muur en wanneer mogelijk op een verhoging. Hiermee help je het apparaat om de waterdamp goed te verspreiden en zo efficient mogelijk zijn werk te doen.

Afhankelijk van het type luchtbevochtiger kan de verhoging ook helpen om het neerslaan van waterdamp tegen te gaan, vooral stoombevochtigers en ultrasone luchtbevochtigers kunnen hier last van hebben.

Heb je veel planten in huis die wel wat extra luchtvochtigheid kunnen gebruiken? Plaats de luchtbevochtiger dan in de buurt van je planten, of creeer een micro-klimaat door je planten rondom de luchtbevochtiger te plaatsen.

Let er in het laatste geval wel op dat planten die in de nevel staan nat kunnen worden, niet iedere plant vindt het leuk om natte bladeren te krijgen. Ook werkt dit minder goed met een stoombevochtiger vanwege de warmte.

Heb je mechanische ventilatie in huis waarmee er ook lucht naar binnen geblazen wordt? Dan helpt het om de luchtbevochtiger in, of in de buurt van, de luchtstroom te plaatsen zodat de vochtige lucht sneller door de ruimte verspreid wordt.

Wil je jouw luchtbevochtiger liever niet in het zicht hebben vanwege het uiterlijk? Bekijk dan hier de mooiste design luchtbevochtigers, die gezien mogen worden!

Waar kun je een luchtbevochtiger niet plaatsen?

Er zijn ook een aantal plekken waar je een luchtbevochtiger beter niet kunt plaatsen. Om schade aan je spullen te voorkomen, of omdat de luchtbevochtiger zijn werk niet goed kan doen.

Je kunt een luchtbevochtiger beter niet plaatsen op deze plekken:

  • Voor een raam. Door het vocht van buiten raakt de hygrometer in je luchtbevochtiger van slag en gaat het apparaat te vaak of niet vaak genoeg aan. Ook verlies je een hoop kostbare vochtige lucht als je het raam open hebt staan.
  • In de buurt van andere apparaten. Water en elektronica gaan nog altijd slecht samen dus de waterdamp die uit je luchtbevochtiger komt kan schade aan je apparaten veroorzaken.
  • Bij een stopcontact. Natuurlijk heeft het apparaat stroom nodig, maar plaats deze zover mogelijk bij het stopcontact vandaan. Anders loop je het risico op kortsluiting.
  • Op vloerbedekking of een tapijt. Afhankelijk van het type luchtbevochtiger dat je gebruikt kan er waterdamp neerslaan. Wanneer dit gebeurt op vloerbedekking of een tapijt kan het vlekken veroorzaken, of in het ergste geval schimmel in de vloerbedekking.
  • Op elke plek waar het om kan vallen. Dit is vooral belangrijk als je kinderen of huisdieren in huis hebt. Plaats de luchtbevochtiger zo dat er niemand over het snoer kan vallen of het apparaat om kan stoten en kies voor een koudwaterverdamper als extra veilige keuze.