Luchtvochtigheid in huis verhogen

Luchtvochtigheid in huis verhogen

Als de luchtvochtigheid in huis te laag is dan kun je klachten krijgen zoals hoofdpijn, een droge huid en gebrek aan concentratie. Ook is het slecht voor houten vloeren of meubels en kost het meer om je huis te verwarmen. De complete lijst met gevolgen van een te lage luchtvochtigheid vind je hieronder.

De oplossing voor al deze problemen is het verhogen van de luchtvochtigheid, niet alleen goed voor de gezondheid, maar ook voor de portemonnee. Maar hoe verhoog je de luchtvochtigheid en kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen zonder luchtbevochtiger?

Wij zochten het uit en hieronder vind je de antwoorden + meer info over hoe je geld kunt besparen met een hogere luchtvochtigheid.

Wat merk je als de luchtvochtigheid te laag is?

De gevolgen van een te lage luchtvochtigheid zijn vaak duidelijk merkbaar, zo krijg je vaak sneller een droge huid, hoofdpijn of problemen met concentratie. Ook loop je meer risico om ziek te worden omdat je slijmvliezen uitdrogen. Maar dat is nog niet alles, de complete lijst met klachten door te lage luchtvochtigheid is:

  • Problemen met concentreren
  • Vaak verkouden zijn of snel ziek worden
  • Last van statisch haar of statische elektriciteit
  • Hoofdpijn
  • Scheuren in houten vloeren of meubels
  • Keelpijn
  • Droge of gescheurde lippen
  • Planten die snel doodgaan
  • Instrumenten die vals klinken
  • Het voelt koud of kil aan in huis

Waarom is een goede luchtvochtigheid belangrijk?

Hierboven zie je de hele lijst met klachten die kunnen ontstaan door een te lage luchtvochtigheid. Een goede luchtvochtigheid in huis lost deze problemen op en houden niet alleen jou en je gezin gezond, maar zorgt ook voor comfortabeler huis en een lagere energierekening.

Vochtige lucht is sneller warm en voelt ook warmer aan, denk maar aan die klamme tropische nachten, dus je hoeft minder lang de verwarming te laten branden om het in huis aangenaam warm te krijgen. Meer hierover lees je in dit artikel: geld besparen met een luchtbevochtiger.

Wat is de ideale luchtvochtigheid in huis?

De ideale luchtvochtigheid in huis ligt tussen den 40% en 60%. Dit percentage is de relatieve luchtvochtigheid. Relatieve luchtvochtigheid is het, in procenten uitgedrukte, getal om het aandeel vocht in de lucht weer te geven. Afhankelijk van de temperatuur kan dit percentage verschillen, warme lucht kan meer vocht opnemen dan koude lucht. Daarom kan dit percentage gedurende de dag verschillen, zeker wanneer in de zomer de zon binnen schijnt en het opwarmt. Ook het aanzetten van de verwarming kan dit cijfer beïnvloeden.

Bij een luchtvochtigheid van minder dan 40% spreek je van te lage luchtvochtigheid, en bij een percentage van meer dan 60% zit er teveel vocht in de lucht. Toch is het niet nodig om in paniek te raken wanneer de luchtvochtigheid tijdelijk boven of onder deze marge uitkomt.

Direct na het douchen, of koken kan de luchtvochtigheid boven de 60% uitkomen. Mocht je de verwarming aanzetten dan kan het zijn dat het percentage in korte tijd flink daalt. Voor een gezond en comfortabel leefklimaat is het belangrijk dat de gemiddelde luchtvochtigheid tussen den 40 en 60 procent blijft.

Lees hier hoe je de luchtvochtigheid in huis kunt meten.

Luchtvochtigheid verhogen met een luchtbevochtiger

De meest eenvoudige manier om de luchtvochtigheid in huis te verhogen is het plaatsen van een luchtbevochtiger. Dit apparaat werkt snel en effectief waardoor de luchtvochtigheid snel weer op orde is en ook beter in balans blijft.

Daar staat wel tegenover dat luchtbevochtigers niet goedkoop zijn en dat je ook extra stroomverbruik hebt.

Toch heeft een luchtbevochtiger meer voordelen dan nadelen. Afhankelijk van het type luchtbevochtiger dat je kiest heb je ook direct een luchtreiniger in huis (bij een luchtwasser) of een extra verwarming als je kiest voor een stoombevochtiger. In sommige gevallen is het zelfs zo dat een baby beter slaapt met het geluid van een koudwaterverdamper op de achtergrond.

Als je een luchtbevochtiger met ingebouwde hygrometer kiest dan houdt het apparaat de luchtvochtigheid in huis zelfs automatisch op niveau. Zodra de luchtvochtigheid te laag wordt gaat het apparaat aan en als de luchtvochtigheid weer hoog genoeg is schakelt het zichzelf automatisch weer uit.

Luchtvochtigheid verhogen zonder luchtbevochtiger

Als je een luchtbevochtiger te duur vindt, ook met deze luchtbevochtiger aanbiedingen, dan zijn er ook nog alternatieve mogelijkheden om de luchtvochtigheid in huis te verhogen. Dit is weliswaar minder effectief en minder betrouwbaar, maar de meeste manieren zijn wel gratis of besparen zelfs energie en geld!

  1. Droog de was binnen. Door de was aan een droogrek te hangen wordt het vocht uit je schone was opgenomen door de lucht, het water heb je in de machine toch al verbruikt dus het is gratis waterdamp om de luchtvochtigheid mee te verhogen en het bespaart energie van de wasdroger. Dit werkt wel alleen als je net de was gedaan hebt, de rest van de week heb je hier geen voordeel van.
  2. Douche met de badkamerdeur open. Als je geluk hebt is ook je spiegel niet of minder beslagen na het douchen, maar de stoom die vrij komt bij een warme douchebeurt verspreidt zich ook door de rest van het huis zodat je luchtvochtigheid een paar procent stijgt. Ook dit is een win-win want het warme water om te douchen heb je toch al gebruikt.
  3. Plaats extra planten in huis. Planten zijn voor veel dingen goed, ze zien er leuk uit en ze zorgen ervoor dat de luchtvochtigheid in huis beter op niveau blijft. Dit werkt alleen niet als de luchtvochtigheid in huis erg laag is, dan gaan je planten vaak dood van uitdroging voor ze effect kunnen hebben.
  4. Hang waterbakjes aan de verwarming. Als je luchtvochtigheid maar een klein beetje omhoog moet dan kun je waterbakjes aan de verwarming hangen. Deze oplossing werkt maar minimaal en vooral alleen in de buurt van de bakjes, maar het kan net genoeg zijn.
  5. Laat de afzuigkap uit. Zet je altijd direct de afzuigkap aan zodra je water kookt? Doe dit dan niet en gebruik ook hier de waterdamp om de luchtvochtigheid in huis mee te verhogen.

Deze 5 manieren om de luchtvochtigheid te verhogen zonder luchtbevochtiger zijn handig en gratis, of leveren zelfs geld op. Helaas zijn ze lang niet zo effectief als het plaatsen van een luchtbevochtiger. Zo werken ze allemaal maar tijdelijk en vaak ook niet op de plek waar je een hogere luchtvochtigheid wil, zoals de slaapkamer.

Als je de luchtvochtigheid eenvoudig en betrouwbaar wil verhogen dan kun je dit het makkelijkste doen met de beste luchtbevochtiger. Dan weet je zeker dat het goedkomt!

Laat een reactie achter